Makaron z grzybami leśnymi i szpinakiem (Pasta con funghi e spinaci)


Bardzo prosty i pyszny makaron w nietypowej wersji z jajkiem.

Składniki:

  • makaron 
  • grzyby leśne (mogą być mrożone)
  • szpinak (może być mrożony)
  • kawałek pora
  • 2-3 ząbki czosnku
  • masło
  • jajko
  • parmezan
  • oliwa
  • sól, pieprz
Wykonanie:
  1. Grzyby, pora i czosnek pokroić w kawałki. Na patelni rozpuścić masło, wlac oliwę, zwiekszyć gaz. Wrzucić warzywa i podsmażać razem na większym gazie mieszając ok. 5 minut. Zmniejszyć gaz, przykryć i dusić ok. 15 minut. Uważać, żeby grzyby się nie przypaliły, ew. skropić oliwą.
  2. Wstawić do gotowania makaron. 
  3. Do grzybów dodać posiekany szpinak (jeśli używamy mrożonego należy go dodać trochę wcześniej), posolić, doprawić pieprzem i dusić razem ok. 5 minut. 
  4. Zetrzeć parmezan. 
  5. Na patelnię przełożyć makaron, wbić jajko, wsypać parmezan i intensywnie mieszać, aż jajko się zetnie. 
  6. Serwować od razu. 
Smacznego!

Uwaga; ja użyłam orkiszowego makaronu świderki. Do tego dania świetnie też nada się tagliatelle, najlepiej typu pasta fresca (świeży makaron)
Zdjęcie słabe, ponieważ nie było czasu na foto sesję- trzebe było szybko zjadać :) ale warto, naprawdę!