Potrawa absolutnie nie toskańska, ale w Toskanii robiona :) W sam raz na zimowy czas!
Przepis jest dokładnym odtworzeniem przepisu z bloga kaszaprodżekt
Autorka opublikowała go kilka lat temu na Galerii Potraw.
Zaciekawiło mnie to połączenie - wędzone tofu, kapusta kiszona, ziemniaki, papryka, pomidory, czerwone wino....
Zaskoczeni?
A nam posmakowało.
Robię je co roku.
Co najmniej raz w zimowym sezonie.
Teraz też zrobiłam.
Odważycie się? :)
Uwaga: przepis jest wklejony ze strony Kasza Prodżekt.
- 2 opakowania wędzonego tofu (360 g)
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu winnego
- 1 czubata łyżeczka sproszkowanej papryki
- 5 łyżek oleju (3 łyżki do obsmażenia cebuli i dwie łyżki do usmażenia tofu)
- 3 posiekane cebule
- 3 rozgniecione i posiekane ząbki czosnku
- kawałek posiekanej papryczki chili
- 3 czerwone papryki
- 0,5 kg kiszonej kapusty
- 0,5 szklanki czerwonego wina
- 1 kg ziemniaków
- 1 słoiczek przecieru pomidorowego
- 1 l soku pomidorowego
- 1 łyżka łagodnej papryki w proszku
- 1 łyżka ostrej papryki w proszku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka majeranku
- 0,5 łyżeczki kminku
- cukier do smaku
- świeżo zmielony czarny pieprz
- Tofu pokroić w dużą kostkę i zamarynować w sosie sojowym wymieszanym z octem winnym i czubatą łyżeczką papryki. Odstawić na godzinę, po czym osączyć papierowym ręcznikiem i usmażyć na złoto na oleju. Marynatę zachować.
- Na oleju lekko przyrumienić cebulę, dodać czosnek, chili oraz pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i smażyć kilka minut, pod koniec dodać obie papryki w proszku i kminek. Dodać kiszoną kapustę, przecier, sok pomidorowy i wino, i dusić do miękkości kapusty.
- W niektórych przepisach ziemniaki dusi się razem z kapustą, ja jednak miałam bardzo kwaśną kapustę i bałam się się, że ziemniaki "zdębieją", więc ugotowałam je osobno, pokrojone w ćwiartki.
- Gdy kapusta będzie miękka, dodać ugotowane ziemniaki oraz usmażone tofu i marynatę. Posypać przyprawami, wymieszać delikatnie, spróbować i dodać szczyptę lub dwie cukru. Danie tak jak bigos, zyskuje na smaku w ramach podgrzewania. Można polać śmietaną i dodatkowo posypać papryką w proszku.