Makaron z krewetkami i szpinakiem (Pasta con gamberi e spinaci)


To jeden z naszych "najulubieńszych" makaronów z krewetkami! Aromatyczny, w pysznym śmietanowym sosie z pesto.
Bardzo, bardzo Wam polecam, jest przepyszny!!! I banalnie prosty do zrobienia - moje dziecko właśnie go robi (po raz pierwszy sama :) a ja tymczasem wrzucam przepis na blog! I zaraz będę jeść :)
Składniki:
  • Makaron (u nas najczęściej długi typu spaghetti lub tagliatelle)
  • Krewetki (rozmrożone, najlepiej te większe, my używamy argentyńskich)
  • dwie garści szpinaku baby
  • mała cebulka (zazwyczaj używam szalotki)
  • ząbek czosnku
  • ew. łyżka pesto z bazylii (można po prostu zmiksować garść listków bazylii z oliwą) 
  • 100 ml śmietanki kulinarnej UHT
  • oliwa EVO, sól, pieprz, peperoncino
Wykonanie:
  1. Makaron wstawić do gotowania. 
  2. Do rondla wlać oliwę, włożyć cały obrany i lekko zgnieciony ząbek czosnku i wsypać ciut peperoncino. Podgrzać. 
  3. Wyjąć czosnek, wrzuć cebulkę, chwilę zezłocić, dodać krewetki i przesmażyć kilka minut mieszając, aż krewetki będą ugotowane. 
  4. Wlać śmietankę. Zagotować. 
  5. Wmieszać pesto, dodać szpinak, wymieszać i podgotować razem 1 minutę :)
  6. Wyłożyć ugotowany makaron, dokładnie wymieszać i podawać. 
Smacznego!

 Użyliśmy tagliatelle z pobliskiego gospodarstwa ekologicznego, z takiej ciemniejszej odmiany pszenicy (tutaj nazywa się grano antico).

Ale i ze spaghetti było pyszne!