Jajecznica na bakłażanach


Przepyszna jajecznica, jaką ostatnio zrobił dla nas Rafał. Dla 3 osób wystarczy jeden mały bakłażan, albo nawet połówka średniego. Pycha, trochę jak na grzybach...

  1.  Bakłażana należy pokroić i drobną kostkę i podsmażyć na patelni. Rafał podsmażył go bez tłuszczu.
  2. Cebulę (u nas młoda czerwona) posiekać drobno, podsmażyć na oliwie, podlać białym winem i chwilę poddusić (żeby szybciej zrobiła się miękka). 
  3. Dodać bakłażana i smażyć razem. Posolić.
  4. Jajka rozbić do miseczki i roztrzepać (u nas 6 jaj), posolić. 
  5. Wlać jajka na patelnię i usmażyć jajecznicę. Można też wlać i usmażyć omlet, po włosku będzie to frittata :)
My zjedliśmy ją z bułeczką i sałatką z najlepszych na świecie toskańskich pomidorów - od sąsiada!
Smacznego!