Ryba (pałasz ogoniasty) z piekarnika z warzywami (Pesce bandiera al forno)


Ta ryba to po włosku sciabola, lama (ostrze) albo bandiera (flaga), w Polsce zaś nosi nazwę... pałasz ogoniasty :)
Po angielsku silver scabbardfish albo frostfish.
W całej okazałości wygląda tak: klik 
Na wikipedii piszą o niej "Kosmopolityczna ryba żyjąca we wszystkich ciepłych i umiarkowanych morzach wszechoceanu".
Wygląda niesamowicie i jest.. pyszna! :)
Przygotował ją dla nas R. - mistrz od ryb. Jak zwykle improwizował...
Jeśli nie uda Wam się kupić takiej ryby spróbujcie podobnie przygotować inną, np. makrelę.


Składniki:
  • ryba np. z gatunku pałaszowatych 
  • garść pomidorków cherry
  • słodka zielona papryka z Sycylii
  • cytryna
  • czosnek
  • natka
  • białe wino
  • oliwa EVO
  • sól, ew. przyprawa do ryb
Wykonanie:
  1. Rybę przekroić na porcje, opłukać, osuszyć, ułożyć w naczyniu do zapiekania.
  2. Dodać przekrojone na pół pomidorki, całe nieobrane ząbki czosnku, pokrojoną na małe kawałki paprykę, posypać solą, obłożyć plasterkami cytryny. 
  3. Skropić oliwą z oliwek, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. 
  4. Po 15 minutach odwrócić na drugą stronę i podlać pół szklanki białego wina. 
  5. Zapiekać jeszcze ok. 10 minut. (sprawdzać, jak będzie dopieczona od razu wyjąć, aby nie przesuszyć). 
  6. Zajadać ze świeżą bagietką i popijać schłodzonym białym winem.
Smacznego!

przed
po