Wiosennie i zielono. Szparagi, świeży groszek i młoda cukinia. Świeży aromat cytryny i mięty.
Do tego lekkie, proste, dobrze schłodzone białe wino.
Najlepiej przygotować i zjeść w piękny słoneczny wiosenny dzień :)
Zapraszam na kolejne danie Pasta e vino i na blog Kuchennymi drzwiami
Składniki:
- krótki makaron (użyłam pennette, czyli cienkich penne)
- pół pęczka szparagów
- pół szklanki groszku (użyłam świeżego)
- mała cukinia
- 2 ząbki czosnku
- cytryna ekologiczna
- parmezan do starcia
- kilka listków mięty
- oliwa Evo
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Zagotować wodę.
- Szparagi oczyścić, odciąć główki, przekroić wzdłuż na pół. Cukinie pokroić w półplasterki.
- Na patelnię z rozgrzaną oliwą włożyć cukinie, pokrojone cienko ząbki czosnku i szparagi. Podsmażyć chwilę (2-3 minuty), po czym wlać łyżkę wody, przykryć i poddusić. Dodać groszek, wcisnąć łyżkę soku z cytryny i dusić razem ok. 2 minuty. Doprawić solą i pieprzem.
- W międzyczasie ugotować makaron.
- Przełożyć makaron na patelnię z warzywami, wymieszać, zetrzeć parmezanem, posypać pokrojonymi cienko paseczkami ze skórki z cytryny i miętą.Wymieszać i podawać!