Flan z ricottą, kwiatami cukinii i świeżą bazylią (Flan di ricotta con fiori di zucca e basilico)



Flan jest bardzo prosty do zrobienia, ale smakuje znakomicie. Polecam jako przystawkę (wtedy można go przygotować w małych foremkach, takich jak do muffinek), lub lekki lunch.

Składniki:
  • opakowanie ricotty
  • 1-2 małe cukinie + 4 kwiaty (ja użyłam włoskich cukinii sprzedawanych razem z kwiatami)
  • 2 jaja
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • listki świeżej bazylii (lub innych ziół)
  • sól, oliwa
  • ew. masło do posmarowania foremek 
Wykonanie:
  • Z kwiatów usunąć wewnętrzne pręciki, opłukać dokładnie (aby usunąć ew. piasek), osuszyć, posiekać.
  • Cukinie pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Wyłączyć gaz, dodać kwiaty cukinii, listki bazylii, posolić, zamieszać, zostawić do ostudzenia. 
  • Ricottę odsączyć z nadmiaru płynu, roztrzepać, aby uzyskać gładką masę, dodać jaja i dokładnie wymieszać (można użyć miksera). Dodać mąkę, parmezan, sól, cukinie i ponownie wymieszać. 
  • Foremki wysmarować masłem (jeśli używamy większych papierem do pieczenie uprzednio zmoczonym i dokładnie wyciśniętym). Nałożyć do każdej masę, zostawiając miejsce na wyrośnięcie. 
  • Piec w 180 stopniach przez ok. 40 minut - do zrumienienia wierzchu. 
  • Po wyjęciu z piekarnika zostawić na jakiś czas w foremce. Można podawać ciepłe lub w temperaturze pokojowej. 
Smacznego!