To danie jest
niesamowite w smaku, trudno go nawet opisać - pesto z pistacji, bottarga i duszone pomidorki cherry. To wszystko. Tylko tyle i aż tyle. Jest też niezwykłą mieszanką
specjałów z różnych części Włoch. Makaron trofie pochodzi z Ligurii, pesto z
pistacji to danie regionalne Sycylii, a bottarga to specjał z Sardynii (a także
z wybrzeża Toskanii).
Wspólnie z Anią z bloga Kuchennymi drzwiami zapraszamy Was do wypróbowania razem z nami kolejnego dania z serii Pasta e Vino!
Pesto można
zrobić samemu – w oryginalnej sycylijskiej wersji składa się tylko z pistacji
(niesolonych, obranych), sera, oliwy, soli i pieprzu. Trzeba je utrzeć w
moździerzu lub zmiksować dodając w razie potrzeby wodę lub oliwę do uzyskania
pożądanej kremowej konsystencji.
Bottarga to
wysuszone jajeczka ryby (najczęściej z cefala). Występują w wersji sprasowanej (wyglądem
przypominają kawałek wędzonej polędwicy) lub sproszkowanej, w słoiczku.
Przepis
wypatrzyłyśmy we włoskiej gazetce F.
Składniki na
4 porcje:
- 350g świeżego makaronu trofie
- 100g bottargi
- 250g pomidorków cherry
- 2 ząbki czosnku, nieobrane
- 90g pesto z pistacji
- pokruszone pistacje do posypania
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
- Pomidorki wrzucić na 30 sekund do gotującej się wody, przełożyć na sitko i przelać zimną wodą. Obrać ze skórki. Jeśli są spore przekroić na pół.
- Do rondla wlać oliwę, dodać całe, nieobrane, lekko zgniecione ząbki czosnku i podgrzać do zezłocenia.
- Dodać pomidorki, zmniejszyć gaz do minimum i gotować 7-8 minut.
- Wyłączyć gaz, dodać pesto i bottargę (jeśli używać sprasowanej należy ją pokroić na kawałki albo zetrzeć na tarce).
- W międzyczasie ugotować makaron (mój gotował się 8 minut, wstawiłam go po wrzuceniu na patelnię pomidorków).
- Dodać makaron do rondla z sosem, ew. posypać dodatkowo bottargą. Wymieszać dokładnie.
- Wyłożyć na talerze i posypać pokruszonymi pistacjami.
Smacznego!
Danie o tak
wyrafinowanym i zdecydowanym smaku jest bardzo wymagające jeśli chodzi o dobór wina.
Musi ono być również „poważne” i zdecydowane. My wybraliśmy mineralne wino z
północnych Włoch, z Lombardii - Ca’del Bosco Curtefranca i był to strzał w
dziesiątkę. Jest to zharmonizowane, pełne wino z gron Chardonnay i Pinot
Bianco. Co nietypowe dla białych win to ma duży potencjał starzenia – nasze było
z 2009 roku i smakowało znakomicie.
Pasta i wino
zdecydowanie do powtórzenia!