PASTA E VINO! Czarne spaghetti z krewetkami i grzybami (Spaghetti nero di seppia con gamberi e funghi)
W Nowym Roku nowa odsłona projektu Pasta e vino!, który przygotowujemy dla Was razem z Anią z bloga Kuchennymi Drzwiami.
Proponujemy Wam bardzo ciekawe połączenie składników - krewetki i grzyby. A te grzyby to... shiitake! Do tego czarny makaron, świeże pomidorki i aromatyczny tymianek. Co Wy na to? Spróbujecie?
Moim zdaniem - rewelacja!
Zapraszam:
Przepis pochodzi z włoskiej gazetki F. Podam proporcje takie, jakie podane są w gazetce na 4 osoby.
Ja zrobiłam z połowy porcji i dawałam składniki 'na oko".
Świeże grzyby shiitake można kupić także w Polsce (produkuje je np. Pan Kaczmarek).
- Składniki:
- 320g spaghetti nero di seppia
- 300g krewetek
- 200g shiitake
- 200g pieczarek (malutkich)
- 300g pomidorków mini
- 2 gałazki świeżego tymianku
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 kieliszka białego wina
- oliwa EVO
- sól
- Pieczarki pokroić na plasterki, shiitake na pół (proponuje użycie maleńkich grzybków), pomidorki przekroić na pół.
- W dużym garnku wstawić makaron do gotowania.
- Na patelnię wlać oliwę, włożyć obrany i zgnieciony czosnek (w całości), podgrzać aż się
zezłoci, wyjąć. - Dodać pokrojone grzyby, posolić, wlać wino, lekko odparować.
- Dodać pomidroki przekrojone na pół, wymieszać, przykryć i dusić na mniejszym ogniu ok. 10 min.
Dodać krewetki, posolić, podsmażyć 2-3 minuty. - Włożyć ugotowany makaron, listki tymianku, wymieszać, podawać.
Do tego dania polecamy włoskie prosecco z Treviso.
My wybraliśmy La Ziliera Prosecco DOC z aziendy Rebuli. Wino to, według producenta, ma "zdecydowany charakter". W smaku łagodne, a jednocześnie bardzo wyraźne. Bąbelki lekko zaznaczające się w kieliszku. Typ nieokrzesanego wina autochtonicznego. Ciekawie komponuje się z tak nietypowym daniem makaronowym.