Dziś razem z Anią z bloga Kuchennymi drzwiami w ramach naszej akcji Pasta e vino! przygotowałyśmy dwukolorowe tagliatelle paglia e fieno - czyli po włosku
słoma i siano – z młodymi sezonowymi warzywami i ziołami. Smaczne, lekkie, aromatyczne.
Idealne na późnowiosenny obiad.
Zapraszamy!
- makaron tagliatelle "paglia e fieno"
- sezonowe młode warzywa, np.
- dymka
- szparagi
- fenkuł
- marchew
- cukinia
- groszek
- szpinak
- kwiaty cukinii
- świeże zioła, np. natka i bazylia
- oliwa, sól, zielony pieprz
Wykonanie:
- Przygotować warzywa, oczyścić i pokroić np. dymkę i fenkuła w paski, marchewkę i cukinie także w paski używając obieraczki. Groszek wyłuskać z łupinek. Szpinak i zioła opłukać.
- Wstawić makaron do gotowania (w zależności od tego czy używacie makaronu suchego czy świeżego czas gotowania będzie się różnił).
- Na patelni rozgrzać oliwę, dodać dymkę, fenkuła, szparagi – smażyć mieszając 2 minuty.
- Dodać groszek, paski marchewki i cukinii (oraz ew. 2-3 kwiaty), podlać łyżkę wody i dusić mieszając (niezbyt długo, warzywa muszą pozostać chrupkie, też max. 2 minuty).
- Dodać szpinak, zioła, doprawić solą i zielonym pieprzem (z młynka), zamieszać, wyłączyć.
- Na talerze wyłożyć makaron, rozłożyć warzywa, polać oliwą i podawać.
Do tego dania proponujemy toskańską Vernaccię di San Gimignano - białe wino, które jako jedyne toskańskie wino białe posiada status DOCG.
Wyraźne i pełne w smaku, świeże mineralne wino podkreśli smak delikatnego makaronu z warzywami.
Smacznego!
Wyraźne i pełne w smaku, świeże mineralne wino podkreśli smak delikatnego makaronu z warzywami.
Smacznego!