Dzisiaj razem z Anią, która prowadzi bloga „Kuchennymi drzwiami”, rozpoczynamy wspólny kulinarny projekt *Pasta e Vino!*
Z Anią poznałyśmy się w sieci, połączyło nas zamiłowanie do gotowania oraz do Toskanii.
W wakacje planujemy wspólne gotowanie pod toskańskim niebem!Ania gotuje, smakuje i podróżuje bez pośpiechu.
Lubi dom i spotkania przy stole.
Kolekcjonuje książki i dobre wspomnienia.Z radością piecze chleby i robi makaron.
A potem dzieli się z innymi swoimi myślami, przepisami i przepięknymi zdjęciami na swoje stronie
Zapraszamy na nasze blogi!
- 320g spaghetti
- 200g mrożonego groszku
- 200g pomidorków cherry
- 6 anchois (alici/acciughe) z oleju
- 30g orzeszków piniowych
- 20g pecorino romano
- łyżka natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- oliwa EVO
- czarny pieprz
- sól
Wykonanie:
- Wstawić wodę na makaron, osolić, dodać makaron i gotować.
- Na patelnię wlać 4-5 łyżek oliwy, dodać obrany i lekko zgnieciony ząbek czosnku, zezłocić.
- Wyjąć czosnek, dodać zamrożony groszek. Gotować na minimalnym ogniu przez 5 minut.
- Dodać pomidorki przekrojone na pół, posolić lekko, zwiększyć ogień i gotować 5 minut.
- Dodać orzeszki, posiekane rybki, zmniejszyć ogień i gotować 2-3 minuty.
- Makaron odcedzić, dodać na patelnię z sosem, dorzucić posiekaną natkę, wymieszać.
- Wyłożyć na talerze, posypać obficie czarnym pieprzem z młynka i płatkami sera. Podawać.
To lekkie, świeże wino, o przyjemnym owocowym bukiecie, które doskonale komponuje się z daniami rybnymi.
Przepis podawany był we włoskim tygodniku F