Szybkie cytrynowe kalmary z patelni (calamari al limone)



Ot, taka szybka przystawka z kalmara.
Często robię z niego gulasz lub naszą ulubioną wersję z makaronem, ale tym razem na główne danie mieliśmy co innego, a kalmara trzeba było zużyć bo od poprzedniego dnia czekał w lodówce.
I wyszedł pysznie!
Zjedliśmy na ciepło, z sałatą.
Dodałam do niego cebulkę szalotkę, ale spokojnie można zrobić bez niej jeśli wolicie :)
Składniki:
  • średni kalmar
  • ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • cytryna
  • ew. szalotka
  • oliwa, sól, peproncino
Wykonanie:
  1. Kalmara obrać, oczyścić, pokroić w cienkie paski. 
  2. Czosnek pokroić na plasterki, cebulkę np. w cienkie półplasterki. 
  3. Rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i odrobinę peperoncino, zamieszać. 
  4. Dodać kalmara (i ew. cebulkę), przesmażyć na dużym ogniu. 
  5. Zmniejszyć gaz, posypać natką, wcisnąć sok z połowy cytryny, dodać startą skórkę, przykryć i dusić do miękkości kalmarów (co jakiś czas zamieszać). Doprawić solą i ew. białym pieprzem.
  6. Wyłożyć na talerz, polać oliwą, skropić cytryną i udekorować natką i cząstkami cytryny.
Smacznego!