To moja wariacja na temat różnych przepisów na rybę z warzywami.
Wyszło
bardzo smaczne, więc Wam polecam. Przy tym jest szybkie i łatwe do przygotowania.
Zamiast okonia można użyć innej ryby słodkowodnej (sandacza?), dobry byłby też
miecznik.
Polecam także inne przepisy na okonia, które już tutaj zamieszczałam (czyli takiego z piekarnika z ziemniakami i czarnymi oliwkami oraz z patelni z pomidorkami i pietruszką)–
robię je od czasu do czasu i zawsze nam bardzo smakują.
- filet okonia afrykańskiego
- ziemniak
- pół cukinii
- mała cebulka (szalotka)
- ząbek czosnku
- kilka pomidorków cherry
- listki bazylii
- białe wino
- oliwa, sól, pieprz
Wykonanie:
- Czosnek posiekać drobno, cebulkę pokroić w cienkie półplasterki. Ziemniaka i cukinię pokroić w drobna kostkę, pomidorki przekroić na pół lub na mniejsze części.
- Zezłocić na oliwie cebulkę z czosnkiem.
- Dodać ziemniaka. Smażyć razem mieszając.
- Dodać cukinię. Smażyć.
- Dodać pomidorki, doprawić solą i pieprzem i dusić pod przykryciem do miękkości ziemniaków (mieszać, żeby się nie przypaliło).
- W tym czasie opłukać rybę, osuszyć, posolić, popieprzyć i włożyć na patelnię.
- Zwiększyć gaz do maksimum, podsmażyć rybę z obu stron, podlać odrobiną białego wina (powiedzmy 2 łyżki), odparować.
- Znów zmniejszyć gaz, dorzucić porwane w rękach listki bazylii, przykryć i dusić razem ok. 5 minut (w zależności od wielkości fileta – jak jest duży lepiej go przekroić na 2, 3 części).
- Podawać od razu. Ze schłodzonym białym winem
Smacznego!