Mątwy faszerowane (Seppie ripiene)


Najprostszy, podstawowy przepis na faszerowane mątwy (czyli seppie).
Szybkie do zrobienia, bardzo smaczne i... ciekawie wyglądające (hmm, wiem, to dyskusyjne :)
Naprawdę Wam polecam!


Składniki:
  • mątwy /seppie świeże lub rozmrożone, oczyszczone
  • ząbek czosnku
  • łyżka bułki tartej
  • 2 łyżki tartego sera (użyłam po 1 łyżce parmezanu i pecorino, ale może być sam parmezan)
  • jajko
  • natka pietruszki
  • pomidorki (dowolnie)
  • białe wino
  • sól, pieprz, oliwa
Wykonanie:
  1. Odciąć górną część mątwy (odnóża) i pokroić na kawałki. 
  2. Rozgrzać oliwę, wrzucić 1 nieobrany rozgnieciony ząbek czosnku, dodać mątwy. Przemieszać, podlać białym winem (odrobinę), odparować i poddusić do miękkości (10 minut).
  3. W miseczce wymieszać ser, bułkę, jajko, natkę, przyprawy. Dodać podsmażone kawałki mątwy. wymieszać dobrze. 
  4. Faszerować mątwy (dajcie niedużo farszu - mątwy w gotowaniu bardzo się kurczą i jeśli farszu będzie zbyt wiele, to wypłynie - jak u mnie, w sumie to nie szkodzi, ale nie warto napychać do pełna :)
  5. Zamknąć przy pomocy wykałaczek (użyłam po 2 wykałaczki na 1 mątwę). 
  6. Do rondla wlać oliwę, rozgrzać, włożyć mątwy i podsmażyć z obu stron. 
  7. Dodać ew. dodać pomidorki (lub trochę passaty pomidorowej), skropić białym winem i gotować pod przykryciem do miękkości (zależnie od wielkości mątw ok. 15-20 minut).
Smacznego!