Kasza farro, fasola, grzyby i chleb

To danie przygotował nasz mistrz kulinarny R. Przywiózł zebrane przez siebie grzyby, a potem stworzył to danie.
Danie jest bardzo konkretne - zimowe, ciężkie, bogate w smaki i aromaty. I bardzo sycące.
Użyliśmy fasoli borlotti oraz grzybów, które po uduszeniu zmieniły kolor na bardzo ciemny - danie wyszło więc ciemne i.. mało apetyczne z wyglądu. Ale zapewniam Was - jest bardzo smaczne!

Składniki:
  • szklanka kaszy farro
  • puszka fasoli (dowolnej, my mieliśmy borlotti)
  • dwie garści grzybów (mogą być mrożone)
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • bulion warzywny lub grzybowy
  • natka/ listek szałwii, parę gałązek rozmarynu
  • oliwa
  • sól, pieprz
Wykonanie:
  1. Grzyby oczyścić, pokroić. Cebulę pokroić w kostkę.
  2. Do rondla lub garnka z grubym dnem wlać oliwę, zagrzać, wrzucić grzyby. Ustawić mały gaz, przykryć patelnię i dusić grzyby (w tym czasie puszczą sok).
  3. Po 5 minutach dodać cebulę i wcisnąć czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Dusić do miękkości cebuli i grzybów.
  4. Wyjąć 3-4 łyżki grzybów z cebulą i zmiksować, odstawić. 
  5. Kaszę farro opłukać na sitku, dorzucić do grzybów, zalać gorącym bulionem (albo gorącą wodą i dorzucić kostkę). Dodać fasolę razem z zalewą. Dusić aż kasza będzie al dente.
  6. Dodać zmiksowane grzyby, zioła (niewiele, żeby nie zabiły smaku grzybów), doprawić solą. Dusić jeszcze 5 minut .
  7. Zgrillować kromki chleba (na patelni lub w piekarniku), włożyć na dno naczynia, wyłożyć kaszę z grzybami i fasolą i podawać.
Smacznego!