To danie przygotował nasz mistrz kulinarny R. Przywiózł zebrane przez siebie grzyby, a potem stworzył to danie.
Danie jest bardzo konkretne - zimowe, ciężkie, bogate w smaki i aromaty. I bardzo sycące.
Użyliśmy fasoli borlotti oraz grzybów, które po uduszeniu zmieniły kolor na bardzo ciemny - danie wyszło więc ciemne i.. mało apetyczne z wyglądu. Ale zapewniam Was - jest bardzo smaczne!
Składniki:
Danie jest bardzo konkretne - zimowe, ciężkie, bogate w smaki i aromaty. I bardzo sycące.
Użyliśmy fasoli borlotti oraz grzybów, które po uduszeniu zmieniły kolor na bardzo ciemny - danie wyszło więc ciemne i.. mało apetyczne z wyglądu. Ale zapewniam Was - jest bardzo smaczne!
Składniki:
- szklanka kaszy farro
- puszka fasoli (dowolnej, my mieliśmy borlotti)
- dwie garści grzybów (mogą być mrożone)
- mała cebula
- ząbek czosnku
- bulion warzywny lub grzybowy
- natka/ listek szałwii, parę gałązek rozmarynu
- oliwa
- sól, pieprz
- Grzyby oczyścić, pokroić. Cebulę pokroić w kostkę.
- Do rondla lub garnka z grubym dnem wlać oliwę, zagrzać, wrzucić grzyby. Ustawić mały gaz, przykryć patelnię i dusić grzyby (w tym czasie puszczą sok).
- Po 5 minutach dodać cebulę i wcisnąć czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Dusić do miękkości cebuli i grzybów.
- Wyjąć 3-4 łyżki grzybów z cebulą i zmiksować, odstawić.
- Kaszę farro opłukać na sitku, dorzucić do grzybów, zalać gorącym bulionem (albo gorącą wodą i dorzucić kostkę). Dodać fasolę razem z zalewą. Dusić aż kasza będzie al dente.
- Dodać zmiksowane grzyby, zioła (niewiele, żeby nie zabiły smaku grzybów), doprawić solą. Dusić jeszcze 5 minut .
- Zgrillować kromki chleba (na patelni lub w piekarniku), włożyć na dno naczynia, wyłożyć kaszę z grzybami i fasolą i podawać.