Można oczywiście po prostu ugotować kaszę, warzywa poddusić na patelni i podać razem na talerzu :)
Ale można też warzywa z kaszą włożyć do wydrążonych cukinii i upiec w piekarniku.
Banalnie prościutkie, ale bardzo smaczne. Idealne na zimową kolację. Użyłam tylko porów i marchewki, ale w PL dodałabym jeszcze korzeń pietruszki i/lub selera (tutaj, jak już Wam pisałam, korzenia pietruszki nie uświadczysz, znajome Włoszki nie słyszały o takim warzywie!, a selera można spotkać w większych supermarketach jako warzywo egzotyczne z Holandii :)
Nam wystarczyła jedna średnia cukinia. I sałata do tego :)
Spróbujcie!
Składniki:
- garść kaszy jęczmiennej (lub torebka, zużyjemy w/g potrzeb :)
- cukinia lub dwie
- warzywa (czosnek, por/ cebula, marchewka, pietruszka, seler, i co tam Wam jeszcze pasuje... :)
- sos pomidorowy (czosnek, krojone pomidory z puszki, oliwa, sól, pieprz, natka)
- natka pietruszki
- bułka tarta
- oliwa
- sól, pieprz, tymianek
- Kaszę ugotować na sypko.
- Cukinię przekroić wzdłuż na pół (nie odcinając końcówek), wydrążyć, posolić, odstawić.
- Poddusić sos pomidorowy (ok. 15 minut).
- Na patelni z oliwą poddusić warzywa- oprócz cukinii- pokrojone w kostkę lub starte na tarce z grubymi oczkami, wlać łyżkę wody, doprawić, przykryć, dusić do miękkości.
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
- W miseczce wymieszać kaszę z warzywami (mniej więcej równe proporcje kaszy i warzyw), dodać posiekaną natkę i ew. doprawić.
- Cukinie osuszyć, nafaszerować kaszą z warzywami, ułożyć w naczyniu do zapiekania.
- Posypać bułką tartą, skropić oliwą i zapiekać ok. 30 minut (na początku przykryte folią aluminiową, żeby kasza się nie wysuszyła).
- Podawać z sałatami i sosem pomidorowym.