Wiem, że 'kaszotto" brzmi dziwnie :) To takie risotto, ale z kaszy (a farrotto z kaszy farro :)
Nie napisałam w tytule z jakiej kaszy, bo do tego dania można użyć różnych. Ja tym razem przygotowałam je z quinoa, ale równie dobrze nadaje się kasza jaglana czy bulgur.
Danie jest bardzo ciekawe, połączenie smaków zaskakujące. Zjedliśmy wszystko i moglibyśmy zjeść nawet więcej - bo to danie z serii pyszne i zdrowe. Oczywiście dla tych, którzy lubią lekko anyżkowy fenkuła :)
Przepis inspirowany jest przepisem z książki Wegetariańska kuchnia z fantazją.
Polecam bardzo. Zarówno przepis, jak i książkę :)
Składniki dla 2 osób:
- 1 młody fenkuł
- mała czerwona cebula
- 2 gałązki rozmarynu
- 1 pomidor
- 1 zwykła cykoria lub kilka liści radicchio
- szklanka kaszy (quinoa, jaglana lub bulgur)
- pół łyżeczki nasion kopru włoskiego
- bulion warzywny (ok. 1,5-2 szklanki)
- 2 łyżki świeżo startego parmezanu
- oliwa EVO
- sól i świeżo zmielony pieprz
- Fenkuły umyć, osuszyć, skroić zewnętrzną, twardą warstwę (koperek zachować). Potem przekroić wzdłuż na ćwiartki i wyciąć głąb. Pokroić na paseczki.
- Cebule także pokroić na paseczki.
- Rozmaryn opłukać, otrzepać i posiekać drobniutko zielone części.
- Pomidory obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
- Kaszę wsypać na gęste sito, opłukać i osączyć.
- W garnku z grubym dnem lub w patelni rozgrzać oliwę, wrzucić fenkuł, cebulę, rozmaryn i nasiona kopru i smażyć razem 3 minut cały czas mieszając.
- Wsypać kaszę i smażyć 2 minuty.
- Dolać bulion, pomidory, doprawić solą i pieprzem. Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu 15-20 minut, co jakiś czas mieszając.
- Listki cykorii lub radicchio (które też jest cykorią) opłukać, otrzepać i pokroić. Parmezan zetrzeć na tarce.
- Gdy kasza jest gotowa dodać cykorię i parmezan, zamieszać, przykryć i trzymać razem na gazie jeszcze 2 minuty.
- Spróbować i ew. doprawić. Podawać posypane koperkiem z fenkuła i ew. dodatkowym parmezanem.