Zielona fasolka szparagowa z warzywami


... jako dodatek do dań głównych lub lekki lunch czy kolacja. Przepis podpatrzony w jednej z naszych ulubionych osterii "La Sosta". Przy okazji bardzo gorąco Wam ją polecamy, jeśli będziecie w naszych okolicach :) Ostatnio jedliśmy tam parę razy i znów się nie zawiedliśmy.
A mama sympatycznych chłopaków-właścicieli obsługujących gości pochodzi ze Szczecina :)
Oni po polsku nie mówią, ale rozumieją...
Składniki:
  • zielona fasolka szparagowa
  • cebula
  • czosnek
  • marchewka
  • pomidory
  • cukinia
  • natka
  • pół szklanki wywaru warzywnego
  • sól, pieprz
  • oliwa
Wykonanie:
  1. Fasolkę ugotować al dente (w wodzie lub na parze). 
  2. Na patelni rozgrzać oliwę. wrzucić pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. 
  3. Dodać marchewkę pokrojoną w plasterki, przesmażyć. 
  4. Dodać pomidory obrane ze skóry i pokrojone na kawałki, poddusić. 
  5. Wlać wywar, dodać pokrojoną w półplasterki cukinię i poddusić aż warzywa będą ale dente. 
  6. Dodać fasolkę, doprawić. Podawać. 
  7. Dobrze smakuje też na zimno, jako sałatka np. z przaśnym razowym chlebem. 
Smacznego!