Spaghetti z kalmarami i toskańskimi krewetkami


Banalnie proste i pyszne danie. Właściwie podawałam już tu kilka podobnych przepisów - baza to oliwa, czosnek, białe wino, pietruszka i peperoncino (te składniki należy zawsze mieć w domu! :) I ew. pomidorki/ passata. Do tego owoce morza i/lub ryby (mogą być mrożone) oraz makaron.
Tutaj użyłam czarnego spaghetti, ale oczywiście może być klasyczne - spaghetti lub linguine. Albo farro :)
Tym razem w Coopie w promocji (po 18,90m za kg) były śródziemnomorskie kalmary oraz świeże krewetki złowione dzień wcześniej na wybrzeżu toskańskim.
Podaję przepis na danie dla 2 osób


Składniki:
  • 3 średnie kalmary, oczyszczone, pokrojone dowolnie (w kółka i na części ok. 2x2)
  • garść krewetek - obranych i oczyszczonych
  • makaron
  • garść pomidorków
  • mała cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • białe wino (pół kieliszka)
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, peperoncino
Wykonanie:
  1. Na patelnię z grubym dnem wlać oliwę, wrzucić 1 nieobrany ząbek czosnku, parę gałązek z natki pietruszki i 2 całe suszone papryczki peperoncino (lub szczyptę z młynka). Zagrzać. Zaromatyzować oliwę, poruszając patelnią. Wyjąć czosnek, gałązki i papryczki i wyrzucić. 
  2. Na patelnię wrzucić cebulkę, przemieszać 1 min. i dorzucić kalmary. Smażyć mieszając ok. 7 minut, potem wlać wino i odparować. 
  3. Dodać pomidorki, posiekaną natkę, wcisnąć drugi ząbek czosnku, wlać chochelkę wody i dusić pod przykryciem do miękkości kalmarów (czyli ok. 30-40 min.)
  4. Ugotować makaron, odcedzić zostawiając pół szklanki wody. 
  5. Na patelnię z kalmarami dorzucić krewetki i dusić razem ok. 2 minut. 
  6. Wlać wodę z gotowania makaronu, wrzucić makaron, przemieszać i poddusić razem 2 minuty. 
  7. Podawać od razu. 
Smacznego!

kalmary przed smażeniem

i na patelni

krewetki przed obraniem
 i po

i efekt końcowy na talerzu :)