Banalnie proste i pyszne danie. Właściwie podawałam już tu kilka podobnych przepisów - baza to oliwa, czosnek, białe wino, pietruszka i peperoncino (te składniki należy zawsze mieć w domu! :) I ew. pomidorki/ passata. Do tego owoce morza i/lub ryby (mogą być mrożone) oraz makaron.
Tutaj użyłam czarnego spaghetti, ale oczywiście może być klasyczne - spaghetti lub linguine. Albo farro :)
Tym razem w Coopie w promocji (po 18,90m za kg) były śródziemnomorskie kalmary oraz świeże krewetki złowione dzień wcześniej na wybrzeżu toskańskim.
Podaję przepis na danie dla 2 osób
Składniki:
- 3 średnie kalmary, oczyszczone, pokrojone dowolnie (w kółka i na części ok. 2x2)
- garść krewetek - obranych i oczyszczonych
- makaron
- garść pomidorków
- mała cebulka
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- białe wino (pół kieliszka)
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz, peperoncino
- Na patelnię z grubym dnem wlać oliwę, wrzucić 1 nieobrany ząbek czosnku, parę gałązek z natki pietruszki i 2 całe suszone papryczki peperoncino (lub szczyptę z młynka). Zagrzać. Zaromatyzować oliwę, poruszając patelnią. Wyjąć czosnek, gałązki i papryczki i wyrzucić.
- Na patelnię wrzucić cebulkę, przemieszać 1 min. i dorzucić kalmary. Smażyć mieszając ok. 7 minut, potem wlać wino i odparować.
- Dodać pomidorki, posiekaną natkę, wcisnąć drugi ząbek czosnku, wlać chochelkę wody i dusić pod przykryciem do miękkości kalmarów (czyli ok. 30-40 min.)
- Ugotować makaron, odcedzić zostawiając pół szklanki wody.
- Na patelnię z kalmarami dorzucić krewetki i dusić razem ok. 2 minut.
- Wlać wodę z gotowania makaronu, wrzucić makaron, przemieszać i poddusić razem 2 minuty.
- Podawać od razu.
kalmary przed smażeniem
i na patelni
krewetki przed obraniem
i po
i efekt końcowy na talerzu :)