Krewetki argentyńskie z masłem czosnkowo-pietruszkowym



Jedno z naszych ulubionych dań na lato (i nie tylko :)
Podobne do krewetek z patelni, z tym, że w tym przypadku używamy tych największych krewetek, surowych, w skorupce (krewetek argentyńskich) i 'faszerujemy' je masłem czosnkowo-pietruszkowym. Wychodzą naprawdę obłędnie pyszne!
Można je przygotować zarówno na patelni, jak i na grillu - jeśli robilibyście na grillu to radzę grillować razem z głową (żeby się nie rozpadły).

Składniki:
  • krewetki argentyńskie - całe, w skorupce, rozmrożone
  • masło w temperaturze pokojowej
  • natka pietruszki - posiekana drobno
  • czosnek
  • oliwa
  • sól morska
  • cytryna

Wykonanie:
  1. Do masła dodać natkę, wcisnąć czosnek (2-3 ząbki), posolić, wymieszać. 
  2. Krewetki rozciąć wzdłuż pancerza (używam nożyczek kuchennych), usunąć ciemny przewód pokarmowy. Jeśli krewetki będą robione na patelni to oderwać głowy. 
  3. Opłukać pod bieżąca wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym.
  4. I teraz - nabierać ręką masło i umieszczać w krewetkach między skorupką z mięsem, niedużo, najlepiej 'posmarować' mięso z obu stron przy skorupce. 
  5. Na patelnię z grubym dnem wlać oliwę, wrzucić pokrojony w plasterki czosnek i zagrzać. 
  6. Smażyć krewetki z obu stron, aż zmienią kolor i lekko się podrumienią. 
  7. Wykładać na półmisek i podawać od razu z cytryną do skropienia. 

Smacznego!