Farro z warzywami


Sałatkę tę można zrobić nie tylko z kaszą farro (perlato lub decorteinato), ale także z włoskim orzo, lub z pęczakiem, albo z kuskusem, albo też z brązowym ryżem... :)
Można ją jeść na ciepło lub na zimno - doskonała na piknik lub jako lunch do pracy.
Użyłam do niej warzyw, które akurat miałam w domu - takie mi najbardziej pasowały, ale oczywiście można pominąć te, których się nie ma lub nie lubi (fenkuł? :))
W każdym razie bardzo polecam taką pyszną, zdrową i energetyzującą przekąskę!

Składniki:
  • szklanka kaszy
  • cebula szalotka lub dymka
  • ząbek czosnku
  • papryczka peperoncino (najlepiej świeża)
  • marchewka
  • papryka czerwona
  • cukinia
  • fenkuł
  • groszek (świeży lub mrożony)
  • fasolka szparagowa
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • natka, bazylia lub mięta do dekoracji
Wykonanie:
  1. Kaszę ugotować al dente. Fasolkę szparagową ugotować na parze lub w wodzie, też al dente.
  2. W tym czasie przygotować warzywa - obrać, opłukać i pokroić w drobną kostkę (oprócz czosnku). 
  3. Do głębokiej patelni z grubym dnem wlać oliwę, wrzucić lekko rozgnieciony cały ząbek czosnku w łupince.Zagrzać. 
  4. Wrzucić cebulę i peperocino. Podsmażyć razem. 
  5. Dodać marchewkę i paprykę. Podsmażyć mieszając. 
  6. Dodać fenkuła i cukinię. Doprawić solą i pieprzem, podsmażyć al dente.
  7. Na koniec dodać groszek. 
  8. Wrzucić ugotowaną, odsączoną kaszę oraz ugotowaną, pokrojoną w drobniutkie kawałki fasolkę szparagową. Doprawić, wyjąć czosnek. 
  9. Dodać natkę/bazylię/miętę. 
  10. Zjadać od razu lub zostawić do ostygnięcia. 
Smacznego!