Sałatkę tę można zrobić nie tylko z kaszą farro (perlato lub decorteinato), ale także z włoskim orzo, lub z pęczakiem, albo z kuskusem, albo też z brązowym ryżem... :)
Można ją jeść na ciepło lub na zimno - doskonała na piknik lub jako lunch do pracy.
Użyłam do niej warzyw, które akurat miałam w domu - takie mi najbardziej pasowały, ale oczywiście można pominąć te, których się nie ma lub nie lubi (fenkuł? :))
W każdym razie bardzo polecam taką pyszną, zdrową i energetyzującą przekąskę!
Składniki:
- szklanka kaszy
- cebula szalotka lub dymka
- ząbek czosnku
- papryczka peperoncino (najlepiej świeża)
- marchewka
- papryka czerwona
- cukinia
- fenkuł
- groszek (świeży lub mrożony)
- fasolka szparagowa
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- natka, bazylia lub mięta do dekoracji
- Kaszę ugotować al dente. Fasolkę szparagową ugotować na parze lub w wodzie, też al dente.
- W tym czasie przygotować warzywa - obrać, opłukać i pokroić w drobną kostkę (oprócz czosnku).
- Do głębokiej patelni z grubym dnem wlać oliwę, wrzucić lekko rozgnieciony cały ząbek czosnku w łupince.Zagrzać.
- Wrzucić cebulę i peperocino. Podsmażyć razem.
- Dodać marchewkę i paprykę. Podsmażyć mieszając.
- Dodać fenkuła i cukinię. Doprawić solą i pieprzem, podsmażyć al dente.
- Na koniec dodać groszek.
- Wrzucić ugotowaną, odsączoną kaszę oraz ugotowaną, pokrojoną w drobniutkie kawałki fasolkę szparagową. Doprawić, wyjąć czosnek.
- Dodać natkę/bazylię/miętę.
- Zjadać od razu lub zostawić do ostygnięcia.