Jeszcze jedna pyszna propozycja na danie ze szparagów.
To wersja włoska – na pewno wielu z Was zna jedno z flagowych włoskich
dań – vitello tonnato (plastry zimnej cielęciny w sosie tuńczykowym). Ja
osobiście nigdy nie jadłam, ale.. tym razem proponuję podobny sos podać do szparagów.
Smaki bardzo do siebie pasują, spróbujcie!
- pęczek zielonych szparagów
- mała puszka dobrego tuńczyka w oliwie (ja miałam polędwicę w puszcze – ventresca di tonno)
- 1 jajo
- łyżka kaparów
- 1 cytryna
- szczypta papryki
- 2 łyżki oliwy EVO
- sól
Wykonanie:
- Oczyścić szparagi i ugotować al dente (na parze albo w osolonej wodzie). Odstawić do ostygnięcia.
- Zmiksować tuńczyka z kaparami, żółtkiem, oliwą, sokiem z cytryny (lub jeszcze lepiej całą cytryną obraną i wypestkowaną) i przyprawami.
- Ubić pianę z białka i domieszać delikatnie do sosu.
- Wyłożyć szparagi na talerz i polać sosem. Podawać.
Smacznego!