Gulasz z boczniaków z kaszą


Bardzo prościutkie, ale pyszne i zdrowe. Boczniaki zamiast mięsa, spróbujecie? :)
Tu w Toskanii boczniaki są w stałej sprzedaży w Coopie, ale nigdy nie widziałam żadnego przepisu na nie w książkach kucharskich czy w gazetach. Przepis jest więc polski - klasyka: cebula, grzyby i śmietana. I papryka, jak to w gulaszu... Kasza gryczana też polska (tutaj spotkałam się tylko z kasza gryczaną w dziale dla uczulonych na gluten. Z kasz tylko farro i orzo :)


Składniki:

  • paczka boczniaków (250g)
  • 2 duże ziemniaki
  • duża cebula
  • mała marchewka (lub pół dużej)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • łyżeczka słodkiej papryki i pół łyżeczki ostrej
  • łyżka śmietany
  • natka pietruszki
Wykonanie:
  1. Cebulę i ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę w półplasterki, boczniaki w paski. Czosnek obrać.
  2. Zeszklić na oliwie cebulę, wcisnąć czosnek, dodać paprykę, koncentrat i chwilę podsmażyć. 
  3. Dodać boczniaki, przemieszać, przesmażyć. 
  4. Dodać marchewkę i ziemniaki, zalać wodą (ok. pół szklanki) i dusić ok. 25 minut. 
  5. Doprawić solą, pieprzem, śmietaną i jeszcze chwilę poddusić. 
  6. Podawać z kaszą lub z pajdą chleba :) posypane natką, oczywiście!
Smacznego!