Kasza jaglana z warzywami i orzechami


Bardzo prosty przepis na ciekawe danie. Polecam w okresie wielkanocnym, gdy akurat macie zapasy rzeżuchy- idealnie tu pasuje. Zamiast kaszy jaglanej może być np. bulgur.

Składniki:
  • szklanka kaszy jaglanej
  • półtorej szklanki wody
  • marchewka
  • por
  • czerwona papryka
  • orzechy włoskie
  • natka pietruszki
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • kurkuma
Wykonanie:
  1. Kaszę przelać wrzątkiem, przełożyć do garnka, wlać zimną wodę, zagotować. Posolić, dodać łyżeczkę kurkumy i gotować na małym gazie, do wchłonięcia wody. 
  2. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojonego w plasterki pora, marchewkę i paprykę. Doprawić, dodać orzechy i poddusić wszystko razem (ew. podlać łyżkę wody lub wywaru).
  3. Dodać ugotowana kaszę, natkę, potrzymać na ogniu jeszcze ok. 5 minut. 
  4. Posypac rzeżuchą i podawać.
Smacznego!