Chińszczyzna II - makaron mie z warzywami i tofu

Makaron mie lubię chyba jeszcze bardziej niż sojowy. Najczęściej robię go najprościej, taki ekspresowy obiad, gdy prawie nic nie ma w domu :) - czosnek, marchewka, dymka, makron, sos sojowy i przyprawy. Tym razem wersja trochę bogatsza, bo w lodówce miałam tofu. Lubię też do dań chińskich dodawać orzeszki ziemne. Spróbujcie, to bardzo proste danie. Może je potem robić z głowy, nie pamiętając przepisu, ważne, aby był makaron, czosnek, sos sojowy i jakieś warzywa :)

Składniki:
  • pół paczki makaronu mie
  • tofu naturalne
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru
  • mała marchewka
  • pół czerwonej papryki
  • kilka grzybków mun
  • 2 dymki
  • garść niesolonych orzeszków ziemnych
  • sos sojowy 
  • łyżeczka brązowego cukru
  • sos rybny
  • dodatkowo np. sos chili słodko-pikantny i/lub sos imbirowy z soja firmy TaoTao
Wykonanie:
  1. Makaron przygotować wg. przepisu na opakowaniu (zaleć wrzątkiem, po 5 minutach osączyć). 
  2. Grzybki także przygotować wg. przepisu na opakowaniu
  3. Tofu pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie. Gdy będzie ładnie zrumienione podlać sosem sojowym. Ostawić. 
  4. Czosnek posiekać na plasterki, imbir pokroić drobniutko. 
  5. Marchew i paprykę pokroić dowolnie (np. w cienkie słupki lub plasterki).
  6. Dymkę pokroić w kawałki, zieloną część w paski ok. 2cm. 
  7. Na dużej patelni lub w woku zagrzać olej.  Wrzucić czosnek i imbir i smażyć krótko mieszając.
  8. Dodać marchew, paprykę, orzeszki, grzybki i dymkę bez zielonej części. Mieszać. Dodać cukier i sos sojowy. 
  9. Dodać tofu i zielone części dymki. Wymieszać, przełożyć do miseczki. 
  10. Do woka dolać oleju, wrzucić makaron, przesmażyć. Dodać warzywa z miseczki, smażyć chwilę razem. Spróbować i doprawić sosem sojowym, sosem rybnym i ew. pozostałymi sosami.
  11. My najczęściej chińszczyznę popijamy piwem. 
Smacznego!