Ciekawa propozycja na pyszną, zdrową i pożywną kolację. To jedno z moich ulubionych dań warzywnych na ciepło z dodatkiem fety. Świetnie smakuje z polskim chlebem żytnim, ale może pełnić rolę contorno do mięsa. Bardzo polecam do wypróbowania!
Przepis podawany był już dawno na GP, nie pamiętam niestety autora.
Składniki:
- 300 g zielonej fasolki szparagowej
- 1 cebula
- 1 duży ziemniak
- 1 średnia cukinia
- 2 pomidory
- oliwa
- sól, pieprz, chili w proszku
- ew. łyżeczka przyprawy zathar, jeśli macie
- Cebulę pokroić w kostkę, fasolkę na kawałki ok. 1 cm, ziemniaki w kostkę 1 cm, cukinię - 0,5 cm.
- Pomidory sparzyć, obrać i pokroić drobno.
- W rondlu rozgrzać oliwę, dodać cebulkę i zeszklić.
- Wrzucić fasolkę, przesmażyć razem.
- Dodać ziemniaka i cukinię, smażyć razem ok. 5 minut mieszając.
- Dodać pomidory, 1/4 szklanki wody oraz przyprawy i dusić pod przykryciem ok. 20 min. (aż ziemniaki będą miękkie, co jakiś czas przemieszać).
- Wyłożyć na talerze, posypać fetą i ew. ozdobić tymiankiem lub majerankiem.