Gulasz warzywny z fetą


Ciekawa propozycja na pyszną, zdrową i pożywną kolację. To jedno z moich ulubionych dań warzywnych na ciepło z dodatkiem fety. Świetnie smakuje z polskim chlebem żytnim, ale może pełnić rolę contorno do mięsa. Bardzo polecam do wypróbowania!

Przepis podawany był już dawno na GP, nie pamiętam niestety autora.

Składniki:
  • 300 g zielonej fasolki szparagowej
  • 1 cebula
  • 1 duży ziemniak
  • 1 średnia cukinia
  • 2 pomidory
  • oliwa
  • sól, pieprz, chili w proszku
  • ew. łyżeczka przyprawy zathar, jeśli macie
Wykonanie:
  1. Cebulę pokroić w kostkę, fasolkę na kawałki ok. 1 cm, ziemniaki w kostkę 1 cm, cukinię - 0,5 cm. 
  2. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić drobno. 
  3. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać cebulkę i zeszklić. 
  4. Wrzucić fasolkę, przesmażyć razem. 
  5. Dodać ziemniaka i cukinię, smażyć razem ok. 5 minut mieszając. 
  6. Dodać pomidory, 1/4 szklanki wody oraz przyprawy i dusić pod przykryciem ok. 20 min. (aż ziemniaki będą miękkie, co jakiś czas przemieszać). 
  7. Wyłożyć na talerze, posypać fetą i ew. ozdobić tymiankiem lub majerankiem. 
Smacznego!