Sałatka z kuskusem



Sałatka typu tabuleh, ale robiona trochę inaczej. Kuskusu nie zalewa się wrzątkiem, ale "gotuje się" w cytrynie (dodałam tu cudzysłów, ponieważ soku z cytryny nie gotujemy, a to on "gotuje" kaszę).
Dzięki temu sałatka ma przepyszny, delikatny cytrynowy smak.
Jest bardzo łatwa do przyrządzenia, to kolejne danie z naszego zestawu ulubionych sałatek na przyjęcia - i zawsze jest chwalona :)

Ps. zdjęcie niestety zrobione gdy już w miseczce mało zostało - następnym razem muszę być szybsza...

Składniki:
  • szklanka kuskusu
  • sok z 2 cytryn
  • 1 cebula sałatkowa drobno pokrojona
  • kilka dojrzałych, twardych pomidorów
  • Sos: pęczek natki pietruszki, duża garść listków mięty, sól, pieprz, oliwa, ciut octu z białego wina
Wykonanie:
  1. Kuskus wsypać do miski i zalać z sokiem z cytryn. Ostawić na 2-3 godziny w chłodne miejsce (co jakiś czas przemieszać). 
  2. Natkę i miętę drobno posiekać, wymieszać z pozostałymi składnikami.
  3. Kuskus rozdrobnić widelcem, dodać pomidory, cebulkę i sos. Wymieszać, odstawić w chłodne miejsce do przegryzienia. 
Smacznego!