Sorbet cytrynowy


Idealny deser na włoskie i polskie lato w tym roku :)
Sorbet jest kwaśny, ale nie za kwaśny. Dokładnie taki, jaki powinien być sorbet cytrynowy. Doskonale orzeźwia - jestem pewna, że Wam posmakuje. Przepis wypróbowany i naprawdę gorąco go Wam polecamy.
Pod koniec jeszcze specjalna wersja dla dorosłych wg. JN.
Aha- sorbet ma tylko 3 składniki - ta informacja ma Was zachęcić do zrobienia :)
Wykonanie zabiera troszkę czasu, ale efekt na pewno jest tego wart!


Składniki
  • 2 cytryny
  • 125 g cukru pudru
  • 1 białko
Wykonanie:
  1. Zatrzeć na tarce skórkę z cytryn, wycisnąć sok (nasiona wyrzucić, miąższ zostawić). 
  2. Do garnka wlać 400ml zimnej przegotowanej wody, dodać cukier i skórkę z cytryny. Zagotować i gotować na małym ogniu ok. 5 minut.  
  3. Wyłączyć gaz, dodać sok z cytryny wraz z miąższem, przykryć garnek i ostudzić. 
  4. Przecedzić przez gęste sitko i do przecedzonego płynu dodać 2 łyżeczki masy, która została na sitku (tzn. skórek i miąższu).
  5. Przelać płyn do pojemnika i wstawić do zamrażalnika na 2-3 godziny.
  6. Ubić białko na sztywną pianę, dodać do sorbetu, zmiksować na małych obrotach i ponownie wstawić do zamrażalnika.  
  7. Po paru godzinach znów delikatnie zmiksować i wstawić do zamrażalnika.
  8. Podawać w wydrążonych i zamrożonych skórkach cytryny lub w zimnych pucharkach. Można ozdobić skórką cytryny i/lub listkami mięty.
Smacznego!


Muszelki na zdjęciu powyżej zebraliśmy ok. 500m od naszego domu. Wiosną, po "wielkim deszczu". Niektórzy z Was wiedzą, że nie mieszkamy nad morzem (mamy co najmniej 80 kilometrów). A więc zagadka- skąd w środkowej Toskanii muszelki pod ziemią?

A teraz jeszcze obiecana wersja specjalna sorbetu i zdjęcia drzewek cytrynowych sprzed naszego domu - zwróćcie uwagę na zdjęcie, na którym jest dojrzała cytryna, niedojrzała cytryna i cytryna w stanie kwiatowym.
Wersję z Żubrówką koniecznie wypróbujcie - na zdjęciu sorbet przed dolaniem alkoholu. Po dolaniu można wyjadać łyżeczką lub.. wypijać !



Aha, do sorbetu można dodać mleko, zmiksować i mamy doskonale orzeźwiający krem cytrynowy do podania w szklaneczce ze słomką :)