Wszystko, oprócz ricotty jest z naszego ogródka: cukinie, kwiaty cukinii, pomidorki, zioła, nawet oliwa, której teraz używam pochodzi z otaczających dom gajów...Dla mnie to zupełnie nowe doświadczenie. Niezwykłe...
Bardzo Wam polecam to lekkie danie na lato!
Ps. oczywiście można pominąć kwiaty cukinii,ważne natomiast aby cukinie były młode i małe. Kwiaty cukinii, i inne niecodzienne w PL warzywa, można kupić tu http://www.majlert.pl/ , widziałam je także na Targu Śniadaniowym na Żoliborzu, kosztowały 10 zł za 6 sztuk.
Pamiętajcie też o smażonych kwiatach cukinii
Składniki:
- młode cukinie i kwiaty cukinii
- pomidorki typy cherry
- ricotta
- parmezan
- ząbek czosnku
- natka pietruszki, bazylia, mięta
- oliwa
- sól, pieprz
- bułka tarta
Wykonanie:
- W miseczce połączyć ricottę, parmezan, posiekaną bazylię z miętą, czosnek. Doprawić solą, pieprzem i oliwą.
- Cukinie przekroić wzdłuż na pół, delikatnie wyjąć łyżeczką nasiona, nałożyć nadzienie.
- Z kwiatów usunąć pręcik, włożyć do środka nadzienie, zawinąć płatki u góry.
- Pomidorki przekroić na pół, wymieszać w miseczce z oliwą, solą, pieprzem i natką.
- W naczyniu żaroodpornym ułożyć pomidorki, faszerowane cukinie i kwiaty. cukinie posypać dodatkowo parmezanem wymieszanym z bułką tartą. Skropić oliwą
- Piec w 180 stopniach do zrumienienia.