Pieczona faszerowana cukinia oraz jej kwiaty na posłanku z pomidorków


Wszystko, oprócz ricotty  jest z naszego ogródka: cukinie, kwiaty cukinii, pomidorki, zioła, nawet oliwa, której teraz używam pochodzi z otaczających dom gajów...Dla mnie to zupełnie nowe doświadczenie. Niezwykłe...
Bardzo Wam polecam to lekkie danie na lato!
Ps. oczywiście można pominąć kwiaty cukinii,ważne natomiast aby cukinie były młode i małe. Kwiaty cukinii, i inne niecodzienne w PL warzywa,  można kupić tu http://www.majlert.pl/ , widziałam je także na Targu Śniadaniowym na Żoliborzu, kosztowały 10 zł za 6 sztuk.
Pamiętajcie też o smażonych kwiatach cukinii

Składniki:
  • młode cukinie i kwiaty cukinii
  • pomidorki typy cherry
  • ricotta
  • parmezan
  • ząbek czosnku
  • natka pietruszki, bazylia, mięta
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • bułka tarta

Wykonanie:
  1. W miseczce połączyć ricottę, parmezan, posiekaną bazylię z miętą, czosnek. Doprawić solą, pieprzem i oliwą. 
  2. Cukinie przekroić wzdłuż na pół, delikatnie wyjąć łyżeczką nasiona, nałożyć nadzienie. 
  3. Z kwiatów usunąć pręcik, włożyć do środka nadzienie, zawinąć płatki u góry. 
  4. Pomidorki przekroić na pół, wymieszać w miseczce z oliwą, solą, pieprzem i natką. 
  5. W naczyniu żaroodpornym ułożyć pomidorki, faszerowane cukinie i kwiaty. cukinie posypać dodatkowo parmezanem wymieszanym z bułką tartą. Skropić oliwą 
  6. Piec w 180 stopniach do zrumienienia. 
Smacznego!