znów według Nigelli :) Wspaniała orzeźwiająca sałatka na lato, my ją uwielbiamy. Pasuje jako lekki lunch np. z bagietką czy jako dodatek do dań grilla. Ważne, aby przed podaniem dobrze schłodzić ją w lodówce.
Składniki:
- 1/2 arbuza
- opakowanie fety (lub nawet więcej)
- 2 małe czerwone cebulki
- 2 limonki
- garść drobno posiekanej natki i listki mięty mięty (większe listki porwać na drobniejsze kawałki)
- garść czarnych oliwek
- pieprz
Wykonanie:
- Cebulki pokroić w cieniutkie półplasterki, zalać sokiem wyciśniętym z limonek i odstawić do lodówki.
- Arbuza pokroić w grubą kostkę, ułożyć w misce.
- Na nim ułożyć pokrojoną w kostkę fetę.
- Oliwki przekroić na pół i wrzucić do miski.
- Dodać zioła i nie mieszając wstawić miskę do lodówki.
- Przed podaniem dodać do miski cebulkę z sokiem i delikatnie wymieszać składniki (najlepiej rękami). Posypać świeżo zmielonym pieprzem.