Sałatka z arbuzem i fetą


znów według Nigelli :) Wspaniała orzeźwiająca sałatka na lato, my ją uwielbiamy. Pasuje jako lekki lunch np. z bagietką czy jako dodatek do dań grilla. Ważne, aby przed podaniem dobrze schłodzić ją w lodówce.

Składniki:
  • 1/2 arbuza 
  • opakowanie fety (lub nawet więcej)
  • 2 małe czerwone cebulki
  • 2 limonki 
  • garść drobno posiekanej natki i listki mięty mięty (większe listki porwać na drobniejsze kawałki)
  • garść czarnych oliwek 
  • pieprz

Wykonanie:
  1. Cebulki pokroić w cieniutkie półplasterki, zalać sokiem wyciśniętym z limonek i odstawić do lodówki. 
  2. Arbuza pokroić w grubą kostkę, ułożyć w misce. 
  3. Na nim ułożyć pokrojoną w kostkę fetę. 
  4. Oliwki przekroić na pół i wrzucić do miski. 
  5. Dodać zioła i nie mieszając wstawić miskę do lodówki. 
  6. Przed podaniem dodać do miski cebulkę z sokiem i delikatnie wymieszać składniki (najlepiej rękami). Posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!