... nie leczo i nie ratatouille.
Ale koncepcja podobna :)
To mój ulubiony sposób na letnią cukinię i kabaczka. Dobrze smakuje z ryżem lub z pajdką dobrego chleba z polskim masłem. Spróbujcie koniecznie!
Składniki:
- 1 cukinia zielona
- 1 cukinia żółta
- 1 kabaczek
- 1 cebula
- 3 pomidory
- 3 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- oliwa
- sól, pieprz, peperoncino (ew. chilli, papryka lub inne ulubione przyprawy)
Wykonanie:
- Pomidory i cebulę pokroić w kostkę, cukinie w półplasterki, czosnek drobno posiekać. (pomidory można wcześniej obrać ze skórki)
- Na patelnię wlać oliwę i wrzucić czosnek.
- Gdy się zagrzeje dodać cebulę i zezłocić.
- Wrzucić pomidory, zamieszać, przykryć patelnię i dusić razem ok. 10 minut.
- Dodać cukinie i przyprawy, dusić 5 minut.
- Kabaczka obrać, przekroić wzdłuż na pół i wyjąć nasiona (najlepiej zrobić to przy pomocy łyżeczki). Następnie pokroić w grubą kostkę.
- Dorzucić na patelnię kabaczka i natkę.
- Dusić razem, aż warzywa będą ale dente, ale uważać, aby nie zrobiły się zbyt miękkie.
- Spróbować i ew. doprawić :)