Deser z kiwi


Banalnie prosty i pyszny. A efektowny, prawda? Szczególnie jeśli macie fajne szklaneczki do takich deserów. Ale te od nutelli też nie są złe.
Zamiast jogurtu można, w wersji, ekhem, ""dla smakoszy" (czyli bardziej kalorycznej) zrobić krem z mascarpone - czyli wymieszać małe opakowanie mascarpone z 2 żółtkami i pianą z 1 białka (tak zrobiłam dla J. i U.; dla mnie jogurt :)))

Składniki:
  • 6 kiwi
  • jogurt
  • ciasteczka typu "digestive" lub pełnoziarniste herbatniczki

Wykonanie:
  1. 5 kiwi zmiksować (niezbyt długo, aby nie rozmiksować ziarenek, bo zrobią się gorzkie), 1 pokroić na plasterki. 
  2. Herbatniczki rozkruszyć. 
  3. Ułożyć w szklaneczce herbatniczki, na nich kiwi, na nich jogurt, na nim plasterki kiwi i posypać herbatniczkami. 
  4. Schłodzić. 
  5. Przed podaniem ozdobić listkiem mięty. 
Smacznego!