Zupa z łososiem i koperkiem


Przepis z włoskiej książeczki "Ryby, skorupiaki i mięczaki" :)
Bardzo delikatna zupka, smaczna i łatwa do przyrządzenia. Spróbujcie!

Składniki:
  • 2 średnie ziemniaki
  • mały por lub połówka zwykłego
  • 200 g świeżego łososia
  • 1 liść laurowy
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżeczki masła
  • świeży koperek
  • sól, pieprz
Wykonanie:
  1. Pokroić ziemniaki, pora i łososia w drobną kostkę
  2. Do garnka włożyć ziemniaki i pora oraz liść laurowy i wlać 1,5 szklanki zimnej wody.
  3. Posolić, zagotować i gotować na małym ogniu ok. 15 minut (do miękkości ziemniaków), pod przykryciem.
  4. Dodać pokrojonego w kostkę łososia, mleko i gotować jeszcze 3 minuty.
  5. Zdjąć z gazu, dodać masło, koperek i doprawić solą i pieprzem (proponuję biały).
  6. Wymieszać dobrze zupę, rozlać na talerze i udekorować koperkiem.
Smacznego!
ps. moja uwaga: następnym razem pokroję ziemniaki i łososia drobniej - zupka szybciej się ugotuje i będzie wygodniej ją jeść.