Przepis z włoskiej książeczki "Ryby, skorupiaki i mięczaki" :)
Bardzo delikatna zupka, smaczna i łatwa do przyrządzenia. Spróbujcie!
Składniki:
- 2 średnie ziemniaki
- mały por lub połówka zwykłego
- 200 g świeżego łososia
- 1 liść laurowy
- 100 ml mleka
- 2 łyżeczki masła
- świeży koperek
- sól, pieprz
- Pokroić ziemniaki, pora i łososia w drobną kostkę
- Do garnka włożyć ziemniaki i pora oraz liść laurowy i wlać 1,5 szklanki zimnej wody.
- Posolić, zagotować i gotować na małym ogniu ok. 15 minut (do miękkości ziemniaków), pod przykryciem.
- Dodać pokrojonego w kostkę łososia, mleko i gotować jeszcze 3 minuty.
- Zdjąć z gazu, dodać masło, koperek i doprawić solą i pieprzem (proponuję biały).
- Wymieszać dobrze zupę, rozlać na talerze i udekorować koperkiem.
ps. moja uwaga: następnym razem pokroję ziemniaki i łososia drobniej - zupka szybciej się ugotuje i będzie wygodniej ją jeść.