Tagliatelle z karczochami



Ach, jaka szkoda, że w Polsce nie rosną karczochy! Zakochałam się w nich jak Włosi :)
A sezon na nie dobiega już niestety końca. 
Jeśli tylko uda Wam się znaleźć w Polsce świeże karczochy- zaryzykujcie i spróbujcie!

Składniki:

  • 250g tagliatelle jajecznego
  • 4 karczochy
  • 2 jajka
  • ząbek czosnku
  • natka
  • parmezan
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
Wykonanie:

  1. Oczyścić karczochy- umyć, poodrywać zewnętrzne twarde liście, odciąć twardą górną część, czyli zostawić tylko serce karczocha.
  2. Przekroić karczochy na pół i usunąć 'brodę'. Każdego tak przygotowanego karczocha wrzucać od razu do wody z wciśniętym sokiem z połówki cytryny. 
  3. Gdy już wszystkie karczochy będą oczyszczone wyjmować je po jednym i kroić na plasterki. 
  4. Na patelni zagrzać oliwę z czosnkiem.
  5. Wrzucić karczochy, posiekaną natkę, wlać pół szklanki wody i posolić.
  6. Przykryć patelnię i dusić do miękkości karczochów (w razie potrzeby dolać wodę).
  7. Ugotować makaron.
  8. W miseczce roztrzepać jajka.
  9. Przełożyć ugotowany makaron na patelnię z karczochami.
  10. Dodać jajka, parmezan i dokładnie wymieszać. 
  11. Przełożyć na talerze, udekorować płatkami parmezanu i natką. 
Smacznego!