ŁOSOŚ w pistacjowej skorupce


Prosty przepis na niebanalne danie. Wystarczy wymieszać składniki panierki, rozłożyć ją na łososiu i zapiec. Robiłam dziś po raz kolejny, więc dzielę się z Wami przepisem.

Składniki:
  • 4 porcje z filetu z łososia 
  • 5 łyżek obranych pistacji (niesolonych)
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżki parmezanu tartego
  • listki bazylii i/lub natki
  • sok z połowy cytryny
  • oliwa
  • sól, biały pieprz
Wykonanie:
  1. Przygotować marynatę z oliwy, soku z cytryny, soli i białego pieprzu. Łososia pozbawić skóry, natrzeć marynatą i odstawić do lodówki (nawet na kilka godzin). 
  2. Pistacje drobno posiekać (np. mezzaluną, można też w malakserze, byle nie zbyt drobno).
  3. Wymieszać dokładnie składniki panierki: pistacje, bułkę, parmezan, zioła i ciut oliwy.
  4. Wyłożyć panierkę na łososia. 
  5. Piec ok. 10 - 15 minut w 200 stopniach (czas zależy od wielkości i grubości porcji). 
  6. Wyłożyć łososia na talerz i pozwolić mu chwilkę odpocząć.
  7. Dziś zjedliśmy z ryżem, ale świetnie pasuje też puree ziemniaczane- my lubimy je w wersji wymieszanej z wasabi. 
Smacznego!

A to zdjęcie sprzed 2 lat :)