Prosty przepis na niebanalne danie. Wystarczy wymieszać składniki panierki, rozłożyć ją na łososiu i zapiec. Robiłam dziś po raz kolejny, więc dzielę się z Wami przepisem.
Składniki:
- 4 porcje z filetu z łososia
- 5 łyżek obranych pistacji (niesolonych)
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżki parmezanu tartego
- listki bazylii i/lub natki
- sok z połowy cytryny
- oliwa
- sól, biały pieprz
- Przygotować marynatę z oliwy, soku z cytryny, soli i białego pieprzu. Łososia pozbawić skóry, natrzeć marynatą i odstawić do lodówki (nawet na kilka godzin).
- Pistacje drobno posiekać (np. mezzaluną, można też w malakserze, byle nie zbyt drobno).
- Wymieszać dokładnie składniki panierki: pistacje, bułkę, parmezan, zioła i ciut oliwy.
- Wyłożyć panierkę na łososia.
- Piec ok. 10 - 15 minut w 200 stopniach (czas zależy od wielkości i grubości porcji).
- Wyłożyć łososia na talerz i pozwolić mu chwilkę odpocząć.
- Dziś zjedliśmy z ryżem, ale świetnie pasuje też puree ziemniaczane- my lubimy je w wersji wymieszanej z wasabi.
A to zdjęcie sprzed 2 lat :)