Makaron ze szparagami w sosie cytrynowym


Kolejna propozycja na danie ze szparagów :)
Znów zielone. Białych tutaj nie widzieliśmy. Znajoma Włoszka powiedziałam nam wczoraj, że zna je, ale praktycznie nie są dostępne w sprzedaży, czasem można je spotkać na targu. Za to zielone występują w dwóch rodzajach - takie, jakie znamy z Polski i dzikie szparagi - zielone, bardzo cieniutkie, o mocniejszym, bardziej wyrazistym smaku.
Do poniższego dania użyłam makaronu fusilli, ale mógłby być nawet drobniejszy. Spróbujcie także tej propozycji, myślę, że Wam posmakuje :) Dla dwóch osób na małe primo można zrobić z połowy składników.


Składniki:
  • pęczek zielonych szparagów (oczyszczonych i pozbawionych twardej końcówki) 
  • krótki makaron
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany (najlepiej kremowej śmietany do gotowania)
  • skórka i sok z jednej cytryny (najlepiej ekologicznej)
  • posiekana natka (ze 2 łyżki)
  • parmezan do posypania
  • sól

Wykonanie

  1. Szparagi  pokroić na centymetrowej kawałki i ugotować (najlepiej na parze).
  2. Wstawić makaron do gotowania w posolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oliwy.
  3. Szparagi odcedzić, przelać zimną wodą (aby nie straciły koloru).
  4. W rondelku roztopić masło, dodać śmietankę. 
  5. Dodać skórkę i sok z cytryny, posolić do smaku.
  6. Makaron odcedzić, zachowując 1/4 szklanki wody.
  7. Do rondelka z sosem dodać makaron, wodę z gotowania, szparagi, natkę i ew. sól i pieprz. 
  8. Wymieszać delikatnie, ale dokładnie. 
  9. Podgrzewać chwilkę razem, aby smaki się połączyły. 
  10. Wyłączyć gaz, posypać parmezanem i jeszcze raz wymieszać. 
Smacznego!