Jak dla mnie klasyk. Robię tę tartę bardzo często (odkąd zamieszkałam w Toskanii, oczywiście :)
Używam do niej gotowego ciasta francuskiego, w COOPie jest bardzo smaczne (i nie zawiera oleju palmowego!). Tarta jest lekka, delikatna, bardzo smaczna. I oczywiście prościutka w wykonaniu. Świetna z sałatą i białym winem.
Spróbujcie koniecznie wszystkich moich przepisów z kwiatami cukinii, wszystkie bardzo polecam :) klik
Składniki:
- gotowe ciasto francuskie
- 3 młode cukinie + kwiaty cukinii do dekoracji
- 1 cebulka dymka lub szalotka
- śmietana UHT 200ml
- jajo
- 4 łyżki tartego sera pecorino,
- sól, pieprz
- oliwa extravergine
- Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulkę i pokrojone w plasterki cukinie, podsmażyć, wlać łyżkę wody i poddusić razem ok. 5 minut.Ostudzić, ew. odlać wodę, doprawić.
- Roztrzepać dokładnie śmietanę z jajem, serem (3 łyżki) i przyprawami
- W formie do tarty wyłożyć ciasto, rozłożyć cukinie z cebulką, zalać masą śmietanową, rozłożyć kwiaty cukinii.
- Posypać tartym pecorino i zapiekać w 180 stopniach do zrumienienia.
- Wyjąć, zostawić chwilę do przestudzenia i podawać.