Kolejny przepis z programu "Prova del cuoco". Łatwa do przygotowania i efektowna przystawka na małe przyjęcie.
Wyszło bardzo smakowite - na pewno do powtórzenia. Oczywiście polecamy!
Składniki dla 4-6 osób:
- ciasto francuskie w kształcie prostokątnym
- opakowanie wędzonego łososia (100g)
- 100g ricotty koziej (miałam mieszaną krowio-kozią)
- 1 jajko
- natka pietruszki
- ziarna sezamu
- sól, pieprz
- 2 małe fenkuły
- 2 pomarańcze (mieliśmy akurat tylko czerwone)
- oliwa z oliwek
- sól, biały pieprz
- Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
- Przygotowujemy farsz: miksujemy łososia, ricottę, natkę, sól, pieprz.
- Ciasto kroimy na kwadraty (tak, jak na rysunku poniżej. W programie robili to takim specjalnym radełkiem jak do krojenia pizzy. Ja kroiłam zwykłym nożem. Dobrze by było wcześniej sobie zaznaczyć, jak się chce pokroić, aby porcje były mniej więcej równe)
- Smarujemy ciasto roztrzepanym jajem i na każdy kwadracik nakładamy farsz. Składamy na pół, w trójkącik i łączymy boki jak w pielmienie.
- Blachę do pieczenia wykładamy papierem i rozkładamy nasze pierożki. Smarujemy jajem, posypujemy sezamem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy do ładnego zrumienienia (8-10 minut).
- W tym czasie przygotowujemy sałatkę:
- kroimy fenkuły na cienkie plasterki i układamy na talerzyku. Na nich rozkładamy kawałki pomarańczy, polewamy oliwą, posypujemy solą i białym pieprzem. Dekorujemy natką.
- Na sałatkę wykładamy pierożki i podajemy ciepłe.
Smacznego!