"Pierożki" z ciasta francuskiego z łososiem i sałatką z fenkuła



Kolejny przepis z programu "Prova del cuoco". Łatwa do przygotowania i efektowna przystawka na małe przyjęcie.
Wyszło bardzo smakowite - na pewno do powtórzenia. Oczywiście polecamy!

Składniki dla 4-6 osób:
  • ciasto francuskie w kształcie prostokątnym
  • opakowanie wędzonego łososia  (100g)
  • 100g ricotty koziej (miałam mieszaną krowio-kozią)
  • 1 jajko
  • natka pietruszki
  • ziarna sezamu
  • sól, pieprz
Na sałatkę:
  • 2 małe fenkuły
  • 2 pomarańcze (mieliśmy akurat tylko czerwone)
  • oliwa z oliwek
  • sól, biały pieprz
Wykonanie:
  1. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
  2. Przygotowujemy farsz: miksujemy łososia, ricottę, natkę, sól, pieprz.
  3. Ciasto kroimy na kwadraty (tak, jak na rysunku poniżej. W programie robili to takim specjalnym radełkiem jak do krojenia pizzy. Ja kroiłam zwykłym nożem. Dobrze by było wcześniej sobie zaznaczyć, jak się chce pokroić, aby porcje były mniej więcej równe)
  4. Smarujemy ciasto roztrzepanym jajem i na każdy kwadracik nakładamy farsz. Składamy na pół, w trójkącik i łączymy boki jak w pielmienie.
  5. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i rozkładamy nasze pierożki. Smarujemy jajem, posypujemy sezamem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy do ładnego zrumienienia (8-10 minut).
  6. W tym czasie przygotowujemy sałatkę:
  7. kroimy fenkuły na cienkie plasterki i układamy na talerzyku. Na nich  rozkładamy kawałki pomarańczy, polewamy oliwą, posypujemy solą i białym pieprzem. Dekorujemy natką.
  8. Na sałatkę wykładamy pierożki i podajemy ciepłe.























Smacznego!