Makaron z bakłażanem po sycylijsku (Pasta alla Norma)


Kolejne danie rodem z Sycylii. Proste w przygotowaniu, ale niebanalne. Naprawdę pyszne! Oryginalnie danie posypuje się ricottą soloną (taką twardą, nie wiem, czy jest dostępna w Polsce), ale oczywiście może też być parmezan.
Robiłam je już wiele razy i spokojnie mogę Wam polecić :)


Składniki:
  • makaron (najczęściej robi się ze spaghetti, ale ja tym razem użyłam casareccia i też świetnie pasował)
  • 2 średnie bakłażany
  • pomidory pelati (albo z puszki, albo w sezonie pół kilograma świeżych)
  • liście bazylii
  • oliwa, czosnek - 2 ząbki
Wykonanie:

  1. Bakłażany pokroić w kostkę, wrzucić do durszlaka, posolić, przykryć talerzykiem i obciążyć kubkiem wypełnionym wodą. Zostawić na co najmniej godzinę.
  2. Następnie opłukać, osuszyć i wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą. Smażyć do zrumienienia. 
  3. Zdjąć z patelni. 
  4. Patelnię wytrzeć papierowym ręcznikiem, wlać oliwę, wrzucić czosnek pokrojony w plasterki. Dodać pomidory, przyprawić, dusić 15 minut.
  5. Zagotować wodę na makaron.
  6. Do sosu dodać bakłażany, listki bazylii i dusić jeszcze 10 minut.
  7. W tym czasie wstawić makaron. Przed odcedzeniem odlać pół szklanki wody.
  8. Ugotowany makaron wymieszać z sosem (dodając trochę wody z gotowania makaronu), posypać tartą ricottą, udekorować listkami bazylii i podawać.
Smacznego!