Podaję Wam przepis na smaczną potrawę z placków tortilli, którą często robiłam w Warszawie na kolację. Dużo składników, ale przygotowanie jest proste a tortilla wychodzi naprawdę przepyszna!
Tutaj niestety trudniej z dostępnością niektórych składników (np. kwaśnej śmietany, jest tylko w Coopie, importowana z Niemiec). Z ziół dostępne są wszędzie: bazylia, rozmaryn i szałwia. I natka pietruszki. Szczypiorek tylko na targu. Produkty kuchni 'egzotycznej' - np. meksykańskiej czy chińskiej, są 3 lub 4-krotnie droższe niż w Polsce. Szkoda... ale co jakiś czas ma się ochotę na coś innego niż kuchnia włoska :)
Poniżej opisuję dokładnie jak robiłam te tortille w Polsce.
Składniki:
- po 1 tortilli na osobę
- duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- puszka pomidorów pelati
- puszka czerwonej fasoli Kidney
- opcja mięsna: pierś z kurczaka
- cukinia
- plasterki papryczki jalapenio (kupuję zielone papryczki w plasterkach w puszcze lub słoiczku)
- ser żółty pokrojony w plastry
- przyprawy: sól, pieprz, chili, papryka lub gotowa przyprawa do potraw meksykańskich
Warzywa do podania: dymka, pomidorki, sałata lodowa, papryka, szczypiorek
Sosy: kwaśna śmietana i sos meksykański
Wykonanie:
- Kurczaka pokroić na małe kawałki, polać oliwą, obtoczyć w przyprawie, odstawić.
- Na patelni rozgrzać oliwę, czosnek, dodać pomidory i odsączoną fasolę. Przyprawić, dusić ok. 20 minut. Można teraz częściowo rozdrobnić fasolę widelcem na patelni (w wersji przyspieszonej można użyć gotowej puszkowej fasoli z pomidorami i cebulą).
- Piekarnik nastawić na 200 stopni.
- Cukinię pokroić w plasterki, usmażyć (2 minuty). Posolić.
- Kurczaka krótko obsmażyć.
- Tortille podgrzewać po 1 minucie w kuchence mikrofalowej/na patelni lub w piekarniku (chodzi o to, żeby zmiękły).
- Na każdą nakładać: sos fasolowy, kurczaka, plasterki cukinii, plasterki jalapenio, ew. plasterki cebuli, jeśli bardzo lubimy :) oraz plastry sera. Można też dodać paski papryki,
- Złożyć na pół lub tak, jak na zdjęciu poniżej.
- Włożyć do piekarnika, zapiekać do ładnego zrumienienia.
- W tym czasie rozłożyć na talerzach sałatę lodową, pomidory, paprykę, posypać dymką, udekorować szczypiorkiem, przyprawić solą i pieprzem, polać oliwą.
- Cebulkę dymkę, paprykę czy inne warzywa, jakie lubimy można podać dodatkowo osobno.
- Dodatkowo w miseczkach podajemy też kwaśną śmietanę i sos meksykański.
- Gorące, zrumienione tortille wykładać na talerze i zajadać, polewając sosami i przegryzając warzywami :)
Smacznego!
na zdjęciu tortille są dodatkowo posypane zielonym pieprzem (z młynka) - moje ostatnie odkrycie