Spaghetti alle vongole


Mimo iż nie mieszkamy na wybrzeżu, świeże małże i omułki hodowane we Włoszech dostępne mamy w stałej sprzedaży. Korzystamy z tego ile się da!
Dziś banalnie prosty przepis na przepyszne danie (dla 3 osób, bo Ula też jadła). Mam nadzieję, że będziecie mieli możliwość wykorzystania go (może na wakacjach :)


Składniki:
  • ok. kilograma świeżych vongoli
  • spaghetti wg. potrzeb
  • 4 ząbki czosnku
  • garść świeżej natki
  • białe wino - pół szklanki
  • oliwa - ok. pół szklanki
Wykonanie:

  1. Omułki włożyć do miski z zimną wodą, odstawić na godzinę. Potem ostrożnie wyjąc, tak aby na dnie pozostał cały piasek, którego omułki się pozbyły.
  2. Wstawić do podgrzania wodę do gotowania makaronu.
  3. Posiekać natkę razem z czosnkiem. 
  4. Do dużego rondla wlać oliwę i wrzucić natkę z czosnkiem, podgrzewać przez 1 minutę.
  5. Wrzucić makaron do garnka z wrzącą wodą (można wodę posolić, ale nie dużo).
  6. Do garnka z oliwą dorzucić małże i gotować mieszając. Po minucie wlać wino i przykryć garnek pokrywką.
  7. Makaron (po 3 minutach gotowania) przełożyć do garnka z małżami. Gotować razem do miękkości al dente makaronu.
Smacznego!!!

siekam natkę z czosnkiem moją mezzaluną
w garnku
i po uczcie