Risotto z KARCZOCHAMI


Uff.. to początek mojej przygody z karczochami. Tutaj teraz jest na nie sezon (trwa mniej więcej od połowy października do kwietnia), na wszystkich bazarach królują karczochy, a włoskie gospodynie przygotowują je na dziesiątki sposobów.
Ja jakoś wcześniej nie miałam odwagi przygotowywać tego warzywa, naprawdę nie wiem dlaczego. Ale już się poprawiam, może zdążę przed końcem sezonu jeszcze coś z nich zrobić. Na początek risotto:

Składniki:
  • 3 karczochy
  • 2 duże garści ryżu do risotto
  • szalotka
  • pół kieliszka białego wina
  • gorący wywar warzywny
  • garść natki
  • parmezan
  • oliwa i masło
Wykonanie:

  1. Karczochy należy obrać z zewnętrznych twardych liści, odciąć w 2/3 wysokości, przekroić na pół, wyczyścić z "brody", czyli tych włosków, które są w środku i włożyć do 10-minutowej kąpieli w wodzie zakwaszonej sokiem z cytryny. 
  2. Następnie wrzucić na gorącą oliwę, podlać odrobiną wody i dusić ok. 10 minut.
  3. W garnku, w którym będziemy przygotowywać risotto rozgrzewamy oliwę z dodatkiem masła, wrzucamy szalotkę i szklimy. 
  4. Dorzucamy ryż, podgrzewamy mieszając, aż ziarenka staną się szkliste. 
  5. Wlewamy wino, odparowujemy. 
  6. Wlewamy po chochelce gorący! wywar, mieszamy do wchłonięcia, potem następna chochelka, i tak do czasu, aż ryż będzie al dente. 
  7. Wtedy dodajemy posiekaną drobno natkę i znów wlewamy wywar. 
  8. Gdy się wchłonie i ryż będzie już odpowiednio miękki dosypujemy garść parmezanu, przykrywamy i zostawiamy na 5 minut. 
  9. Doprawiamy pieprzem i podajemy.
Smacznego!