Peperonata to tzw. contorno, czyli dodatek do dań, popularny tu w Toskanii. Są to po prostu duszone z cebulką papryki. Bardzo smaczne, lekkie, aromatyczne danie. Spróbujcie:
Składniki:
- 1 papryka czerwona i 1 żółta
- 1 cebula
- kilka listków bazylii
- szklanka passaty pomidorowej
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- Papryki kroimy na kawałki mniej więcej wielkości średnich listków bazylii.
- Cebulę kroimy na średnie kawałki.
- Rozgrzewany na patelni oliwę, dodajemy cebulę i złocimy na średnim ogniu.
- Dorzucamy papryki, podsmażamy razem, dokładnie wszystko mieszając.
- Wlewamy passatę, dodajemy listki bazylii i przyprawy.
- Przykrywamy patelnię i dusimy na malutkim ogniu ok. 20 minut nie podnosząc pokrywki - nie wypuszczamy wtedy tworzącej się pary, w której warzywa szybciej się duszą.
Smacznego!