Danie w ramach akcji "Jedzmy ryby!" Proste i smaczne :)
Składniki:
- filet okonia (może też być dorsz)
- 4-5 ziemniaków
- garść czarnych oliwek bez pestek, w całości
- garść pomidorków koktajlowych
- ząbek czosnku
- oliwa
- sól, pieprz
- przyprawa do ryb
- Okonia pokroić na kawałki, obsypać przyprawą do ryb, odstawić na godzinę.
- Po tym czasie obrać ziemniaki i pokroić na grube plastry.
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
- Naczynie do zapiekania wysmarować oliwą. Rozłożyć ziemniaki (1 warstwę), posypać solą, pieprzem i pokrojonym drobniutko czosnkiem (lub czosnkiem w proszku, jeśli takiego używacie).
- Na ziemniakach rozłożyć kawałki ryby.
- Na niej oliwki i przekrojone na pół pomidorki.
- Polać oliwą.
- Przykryć folią aluminiową i zapiekać przez 40 minut.
- Po tym czasie folię zdjąć i zapiekać jeszcze 10 minut.