Makaron '15 (dynia i ricotta)


Przyznaję, takie danie robiłam po raz pierwszy. Od dawna chciałam wypróbować inny, włoski - a jakże bo z makaronem :) sposób na przyrządzenie dyni. Danie wyszło smaczne, choć raczej łagodne.Pod koniec przygotowywania można na patelnię dorzucić tartego sera.

Składniki:
  • makaron, np. motylki, penne
  • dynia pokrojona na drobną kosteczkę
  • szalotka pokrojona cieniutko
  • gałązka rozmarynu
  • pół opakowania ricotty
  • łyżka mleka
  • masło, oliwa
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wykonanie:
  • Makaron gotować al dente.
  • Na oliwie zeszklić cebulkę, dodać dynię, łyżkę masła,wrzucić rozmaryn, doprawić, podlać wodą i dusić do miękkości.
  • Ricottę wymieszać z łyżką mleka na krem.
  • Gdy dynia będzie miękka wyjąć z patelni rozmaryn, rozdrobnić widelcem na pulpę.
  • Makaron odcedzić odlawszy wcześniej pół szklanki wody.
  • Na patelnię z dynią wrzucić makaron, dodać ricottę i wodę z gotowania. Wymieszać do uzyskania kremowego sosu. 
  • Spróbować i ew. doprawić (ja dodałam trochę startego na tarce sera asagio i parmezanu).
Smacznego!