KLUSECZKI z ricotty



...czyli nasze swojskie leniwe w wersji włoskiej (bo sera białego, twarogu tu niestety nie mają).

300g ricotty
1 jajko
mąka pszenna - ok. 1 szklanki, ilość zależy od konsystencji ricotty
szczypta soli
łyżka cukru

Ricottę wymieszać w misce z mąką i żółtkami.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier. Wmieszać do masy serowej, wyłożyć na wysypana mąka stolnicę. Rolować, przyklepać, kroić jak leniwe... lub formować małe kuleczki - i wtedy mamy gnocchi (czy raczej gnocchetti, czyli malutkie gniotki).

Wrzucać do osolonej wody, zamieszać drewnianą łyżką, gotować pod przykryciem do wypłynięcia. I Jeszcze chwilkę, zależnie od wielkości kluseczków.

Polać złotym sosem: na patelni rozpuścić masło, dodać cukier, mieszać do rozpuszczenia, dodać łyżkę bułki tartej.
Smacznego!