Przepis z programu "Prova del cuoco".
Danie jest bardzo wyraziste w smaku (połączenia fenkuła z suszonymi pomidorami, kaparami i acciughe), ciekawe i banalnie proste w przygotowaniu (można je przygotować z wyprzedzeniem potem tylko zapiec).
Robiłam już wiele razy jako kolację dla nas lub przystawkę dla gości i bardzo Wam polecam!
Składniki:
- 2 fenkuły
- 1 mozzarella
- 30g kaparów
- 10 suszonych pomidorów
- 2-3 filety anchois
- uprażone nasiona sezamu
- bułka tarta
- oliwa
- Fenkuły umyć, nie odcinać góry tylko przekroić na pół wzdłuż.
- Włożyć do garnka z zimną wodą, dodać łyżkę mąki, łyżeczkę oliwy, sól.
- Zagotować i gotować ok. 10 minut pod przykrywką.
- Wyjąć z wody, osuszyć ręcznikiem.
- Wyciąć środki (tak, aby powstało miejsce na farsz)
- Posiekać je razem z mozzarellą, kaparami, pomidorami i anchois.
- Fenkuły ułożyć w naoliwionym naczyniu do zapiekania, napełnić farszem, posypać bułką tartą, nasionami sezamu, skropić oliwą.
- Zapiekać ok. 20 minut w 180 stopniach.