Aksamitny KREM ze szpinaku


Kolejna propozycja dla fanów ZIELONEGO. Bardzo smaczny krem.

Składniki:
  • cebulka, 
  • ziemniak (1 duży lub 2 małe)
  • świeży szpinak
  • białe wino (pół szklanki)
  • woda
  • sól, pieprz, cukier
  • oliwa
Wykonanie:
  1. Na oliwie zeszklić cebulkę, dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka, smażyć 2 minuty.
  2. Dodać świeży szpinak i smażyć jeszcze 1 minutę.
  3. Wlać białe wino, odparować.
  4. Dodać wodę, doprawić, gotować na minimalnym ogniu ok 15 minut.
  5. Zmiksować.
  6. Polać oliwą/ śmietaną
  7. posypać orzeszkami piniowymi
  8. lub dodać łososia
  9. albo suszonego pomidora
  10. albo.... :)

Smacznego!