Najlepsze będą duże krewetki (Tiger) w skorupkach bez głów. Surowe lub podgotowane. W Polsce kupujemy surowe, mrożone, a tu kupiliśmy na targu świeże.
Przed smażeniem krewetki trzeba oczyścić (chyba że są wcześniej oczyszczone). W tym celu należy rozciąć pancerzyk od góry, można to zrobić nożyczkami, i usunąć przewód pokarmowy.
Jeśli krewetki będą przygotowywane na grillu można zrobić masło czosnkowo-pietruszkowe i ponacierać nim krewetki przed grillowaniem wkładając delikatnie masło pod pancerzyk.
My tym razem przygotowaliśmy krewetki najprościej, na patelni.
Składniki:
- duże krewetki
- oliwa
- natka
- czosnek
- sól, peperoncino
Wykonanie:
- Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucić krewetki, dodać plasterki czosnku, posiekaną natkę, posolić, posypać odrobiną peperoncino.
- Dodać łyżeczkę masła, przewrócić na drugą stronę. Ważne, aby nie smażyć zbyt długo.
- Najlepiej smakują ze świeżą bagietką i białym winem.