Risotto z FENKUŁEM

W prostocie siła! Ten przepis jest naprawdę banalnie prosty, ale danie wychodzi pyszne (oczywiście pod warunkiem, że lubicie fankuła, wiem, że nie wszystkim smakuje).
Risotto z fenkułem jest delikatne, kremowe, rozpływające się w ustach. W mojej wersji część fenkuła dodaję na początku gotowania, a drugą część dodaję pod koniec gotowania - lubię czuć twardsze kawałki. Ale, oczywiście, można całego fenkuła dodać na początku - tak podaje większość przepisów. Choć z drugiej strony Janusz Palikot w swojej wersji dodaje cały fenkuł już po ugotowaniu risotta i trzyma go pod przykryciem przez 5 minut...
Spróbujcie !
Składniki:
  • 1 duży lub 2 małe fenkuły
  • 1 łodyga selera naciowego (dowolnie, jak nie macie to nie szkodzi)
  • podstawa risotto, czyli: oliwa, cebulka, ryż do risotto, białe wino lub białe martini, bulion warzywny, parmezan
  • sól, biały pieprz
  • ew. łyżeczka masła, łyżeczka śmietany
Wykonanie:

  1. Fenkuła obrać z twardych zewnętrznych liści, odkroić łodygi pozostawiając koperek do dekoracji, pokroić w cienkie plasterki. 
  2. Selera pokroić w plasterki. 
  3. Na oliwę wrzucić cebulkę, zeszklić, wsypać seler i 3/4 fenkuła, podsmażyć.
  4. Dodać ryż, mieszać, aż ziarenka ryżu będą przezroczyste. 
  5. Wlać wino, odparować.
  6. Wlać pierwszą chochelkę bulionu. Mieszając poczekać aż ryż wchłonie bulion i wtedy wlać następną chochelkę GORĄCEGO bulionu. Powtarzać dolewanie i wchłanianie, aż ryż będzie al dente. 
  7. Wtedy dodać pozostały fenkuł i znów wlać chochelkę bulionu. 
  8. Gotować, aż ryż będzie miękki. 
  9. Wyłączyć gaz, wsypać parmezan (i ew. dodać pół łyżki masła i/lub śmietanki - jeśli chcemy mieć bardziej kremowe risotto), zamieszać, przykryć, zostawić na 5 minut. 
  10. Wyłożyć na talerze, posypać koperkiem i udekorować płatkami parmezanu.
Smacznego!